با ما همراه باشید

اخبار

آئین سلام در روستاهای محور کرج کندوان

منتشر شده

در

روستای کندوان چالوس البرز میراث فرهنگی گردشگری

میراث ناملموس عاشورایی از زمان آل‌بویه تاکنون در بین شیعیان رواج یافته و نزج گرفته و بیانگر بخشی از هویت فرهنگی کشور است. یکی از رسومی که در بین عزاداران حسینی وجود دارد، سنت سلام‌دهی هیئت‌ها و دستجات عزاداری به یکدیگر یکی از این آیین‌هاست که در روستاهای محور کرج کندوان نیز انجام می‌شود.

به گزارش سرزمین پدری به نقل از میراث آریا، رضا خلج رئیس اداره میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی شهرستان کرج در یادداشتی در مورد یکی از آیین عاشورایی روستاهای محور کرج_کندوان نوشت: فرهنگ عاشوایی که دربرگیرنده مجموعه‌ای از آداب و رسوم مدهبی نظیر سیاه‌پوش کردن خانه‌ها، کوچه و خیابان‌ها و اماکن مذهبی، برپایی عزاداری به اشکال مختلف در ایام محرم، گستردن سفره اطعام عزاداران، برپایی موکب‌ها، میزبانی از هیئت‌ها، کوچه‌گردی و عزاداری در شب شام غریبان شهدای کربلا و غیره است در جای جای ایران زمین باشیوه‌های خاص هر منطقه برگزار می‌شود.

میراث ناملموس عاشورایی از زمان آل‌بویه تاکنون در بین شیعیان رواج یافته و نزج گرفته و بیانگر بخشی از هویت فرهنگی کشور است. یکی از رسومی که در بین عزاداران حسینی وجود دارد، سنت سلام‌دهی هیئت‌ها و دستجات عزاداری به یکدیگر که در روستاهای محور کرج کندوان نیز انجام می‌شود.

آداب سلام‌دهی در نقاط مختلف کشور با تفاوت‌هایی در شکل و محتوا اجرا می‌شود. در این بخش آیین سلام هیئت‌ها در روستاهای بخش آسارا بررسی می‌شود:

روستای تاریخی حسنکدر که به قریه امامزاده حسن علیه السلام نیز شهرت دارد، یکی از آبادی‌های واقع در منطقه لورای تاریخی است که امروزه در تقسیمات کشوری در محدوده دهستان نسا قرار گرفته است.

یکی از ویژگی‌های بارز این روستا وجود مزار شریف امامزاده حسن علیه السلام از نوادگان امام موسی کاظم علیه السلام با قدمت بیش از ۷۰۰ سال است و از اینرو در گذشته‌های دور مردم آبادی‌های پهنه لورا به این روستا لقب (پایه چراغ) داده بودند.

تبلیغات

علاقه و ارادت اهالی این روستا به ائمه اطهار بسیار دیرپاست و این امر با بررسی زمین‌های موقوفه در حسنکدر قابل درک است.

یکی از وقفنامه‌های قدیمی این روستا به سال ۱۲۹۲ ق. یعنی ۱۵۳ سال قبل برمی‌گردد که بر طبق آن منافع حاصل از یک زمین زراعی صرف عزای حضرت سیدالشهدا علیه السلام شده است نکته مهم اینکه وقفنامه مذکور بیانگر قدمت آیین عزاداری اهل بیت علیهم السلام در این روستا و حتی قرای مجاور است.

از گذشته‌های دور تا به امروز در یک مناسبت مذهبی خاص یعنی روز عاشورای حسینی مردم تعدادی از روستاهای بخش آسارا نظیر نسا، ملک فالیز، گرماب، سرخدر، وله، میدانک، کسیل، درده، همه جا و در برخی ایام آسارا در قالب هیئت‌های سینه‌زنی و زنجیر زنی مرکب از زنان و مردان عزادار مجهز به ادوات مرتبط با این ایام همچون علم، کتل، پرچم، طبل، سنج و تجهیزات صوتی و تصویری جهت عزاداری و عرض تسلیت به ساحت مقدس امامزاده حسن علیه السلام به روستای حسنکدر وارد می‌شوند.

همچنین در ایام شهادت حضرت علی علیه السلام شهادت حضرت فاطمه زهرا سلام الله علی‌ها و امام حسن علیه السلام هیئت روستای نسا به منظور برگزاری مراسم سینه زنی در روستای حسنکدر حضور می‌یابد.

هر یک از دستجات عزاداری به نوبت وارد روستا شده و در حالی که با نظم و ترتیب و در صف‌های طویل مشغول سینه زنی یا زنجیرزنی هستند در مکانی خاص (سه راهی نزدیک امامزاده) مورد استقبال هیئت عزاداران روستای حسنکدر قرار می‌گیرند.

ترتیب استقبال از گذشته‌های دور تحت مراسم خاصی است که از آن به *آیین سلام* یاد می‌کنند. هر هیئت زمانی که به مقابل دسته عزاداری میزبان می‌رسد عزاداری قطع و سکوت کامل برقرار می‌گردد و در حالی‌که بزرگان و ریش‌سفیدان هر محل در جلو دسته عزاداری حضور دارند، یک نفر به نمایندگی از سوی میهمان و میزبان در مقابل یکدیگر ایستاده و به ترتیب در قالب شعر به یکدیگر سلام می‌دهند.

ابتدا نماینده میهمان سلام می‌دهد:

تبلیغات

اول سلام به احمد و دوم بساقی کوثر،

سوم به فاطمه چهارم به سبزپوش پیمبر

سلام پنجم ما بر شهید نیزه و خنجر

ز بعد پنج تن سلام بشما جمله شیعیان یکسر

سلام گفتیم تا که سلامت باشید

زیر علم سبز محمد باشید

یا این شعر:

تبلیغات

رخصتی خواهم و عشقی و سلام

تا کنم بر همه این جمع سلام

اهل معنا همه یکجا جمعید

بر یکی عشق است و بر جمله سلام

بگو جواب من از طریق نجات

به طاق ابروی گلگون محمد صلوات

سپس نماینده میزبان جواب سلام می‌دهد:

تبلیغات

علیک ما بشما امتان پیغمبر

علیک ما بشما شیعیان حیدر صفدر

علیک ما بشما و جمله یارانت

تمام اهل عزا و نوجوانانت

علیک ما بشما باد تا صف محشر

علیک ما بشما جمله شیعیان یکسر

خوش آمدید رفیقان با ماتم

تبلیغات

خوش آمدید ز خرد و بزرگتان با هم

که همصدا شویم نزد امامزاده حسن

سر تو باد سلامت ز قتل شاه زّمّن

یا این شعر:

علیک ما بشما ذاکر فهیم حسین

علیک ما بشما جمله شیعیان حسین

علیم ما بشما و جمله یارانت

تبلیغات

تمام اهل عزا و نوجوانانت

علیک ما بشما باد تا صف محشر

علیک ما بشما جمله شیعیان یکسر

جمله عزادار عزیز تشنه لب خوش آمدید

خوش آمدید تمام با یارانت

تمام اهل عزا و نوجوانانت

که همصدا شویم نزد امامزاده حسن

تبلیغات

 


 

ادامه مطلب
برای افزودن دیدگاه کلیک کنید

یک پاسخ بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

اخبار

تجلیل از اساتید صنایع دستی در منطقه ۹

منتشر شده

در

تجلیل از اساتید صنایع دستی در منطقه ۹

برنامه ارمغان هنر به همت خانه فرهنگ پرواز و با مشارکت معاونت صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان تهران در روز یکشنبه ۱۰تیر ماه ساعت ۱۶ در مجموعه فرهنگی برج آزادی برگزار می‌شود.

به گزارش سرزمین پدری از ایلنا به نقل از روابط عمومی مدیریت فرهنگی هنری منطقه ۹، برنامه ارمغان هنر با هدف تکریم و پاسداشت آداب و رسوم و سنت‌ها و فرهنگ ایرانی و تقویت حس تعلق به سرزمین، خود اتکایی، خود باوری و عزت ملی در روز یکشنبه ۱۰ تیر ماه برگزار می‌شود.

گفتنی است در این برنامه از مربیان و اساتید صنایع دستی و هنر‌های سنتی رشته‌های صنایع دستی و هنری نظیر: پته دوزی، چرم دوزی، پیکر تراشی با چوب /معرق ومنبت /نساجی سنتی /رودوزی‌های الحاقی/ نگارگری / قلم زنی و مینا کاری تجلیل به عمل می‌آید.

شهروندان برای حضور در برنامه می‌توانند به مجموعه فرهنگی برج آزادی واقع درمیدان آزادی مراجعه کنند و برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره تلفن ۶۶۰۲۰۱۹۶تماس بگیرند.

ادامه مطلب

اخبار

کارگاه عمومی آشنایی با ملیله همزمان با اختتامیه دومین جشنواره گلاب‌گیری برگزار شد

منتشر شده

در

توسط

ملیله کاری هنرهای سنتی هنرملی صنایع دستی

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان زنجان گفت: با همکاری اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان زنجان و بنیاد ایران‌شناسی زنجان برگزار شد.

به گزارش سرزمین پدری ازمیراث آریا، سید سعید صفوی اظهار کرد: کارگاه عمومی آشنایی با ملیله همزمان با اختتامیه دومین جشنواره گلاب‌گیری با همکاری اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان زنجان و بنیاد ایران‌شناسی زنجان برگزار شد.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان زنجان افزود: در این کارگاه آموزشی یک روزه علاقه‌مندان با اصول و مبانی یکی از مهمترین و شاخص‌ترین صنایع‌دستی‌های استان آشنا می‌شوند.

او گفت: کارگاه آموزشی یاد شده روز دوشنبه ۴ تیرماه در آرامگاه چلبی اوغلو شهرستان سلطانیه از ساعت ۱۷ تا ۲۰ برگزار شد.

ادامه مطلب

اخبار

تونس روادید سفر برای گردشگران ایرانی را لغو کرد

منتشر شده

در

توسط

پرچم ایران و تونس جهانگردی گردشگری

وزارت گردشگری تونس از لغو روادید سفر برای گردشگران ایرانی خبر داد.

به گزارش سرزمین پدری از ایرنا، وزارت گردشگری تونس در نامه‌ای اعلام کرد که روادید برای گردشگران ایرانی و عراقی را لغو کرده است.

بر اساس این گزارش، وزارت گردشگری تونس اعلام کرد که روادید سفر ۱۵ روزه گردشگری به تونس برای گردشگران ایرانی دارای گذرنامه سفر عادی لغو شده است.

وزارت گردشگری تونس در این نامه افزوده است که این تصمیم در چارچوب اقدام متقابل صورت گرفته و از روز شنبه ۱۵ ژوئن ۲۰۲۴ (شنبه ۲۶ خرداد) اجرا می‌شود.

علیرضا بیکدلی معاون کنسولی، مجلس و امور ایرانیان وزارت امور خارجه پیشتر گفته بود که اتباع ۲۸ کشور که به قصد جهانگردی به ایران سفر می کنند از ۱۵ بهمن ماه ۱۴۰۲ برای سفر به ایران نیازی به روادید ندارند و می‌توانند صرفا با تهیه بلیط به ایران سفر کنند.

وی افزود: وزارت امور خارجه دستور العمل اجرایی مصوبه هیات وزیران در باره لغو روادید یکجانبه با ۲۸ کشور را به دستگاه‌های مربوطه ابلاغ کرده است.

تبلیغات

بیکدلی گفت: بر این اساس اتباع این ۲۸ کشور که به قصد جهانگردی به ایران سفر می‌کنند از ۱۵ بهمن ماه ۱۴۰۲ برای سفر به ایران نیازی به روادید ندارند و آنها می‌توانند صرفا با تهیه بلیط به ایران سفر کنند.

معاون کنسولی، مجلس و امور ایرانیان وزارت امور خارجه تصریح کرد: اتباع کشور هند می‌توانند از مبادی هوایی بدون نیاز به روادید وارد ایران شوند و برای ورود از طریق مرزهای زمینی باید روادید دریافت کنند.

بیکدلی در پایان خاطرنشان کرد: ۲۸ کشور شامل عربستان، قطر، امارات، بحرین، کویت، ازبکستان، قرقیزستان، تونس، کوبا، تانزانیا، موریتانی، زیمبابوه، موریس، سیشل، ژاپن، اندونزی، سنگاپور، ویتنام، کامبوج، برونئی، برزیل، مکزیک، پرو، کرواسی، صربستان، بوسنی و هرزگوین، بلاروس و هندوستان (هوایی) می‌شوند.

ادامه مطلب

برترین ها