با ما همراه باشید

اخبار

ثبت ملی ۲۰ میراث ناملموس چهارمحال و بختیاری

منتشر شده

در

هنر چوقابافی میراث فرهنگی چهار محال و بختیاری چوقابافی

۹۳ میراث فرهنگی ناملموس در استان چهارمحال و بختیاری به ثبت رسیده و ۲۰ اثر جدید نیز شناسایی و در حال ثبت ملی است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از شهرکرد، استان چهارمحال و بختیاری استانی چهارفصل با مناطق طبیعی و بکر و آثار تاریخی و گردشگری فراوان است که در کنار آن‌ها آیین‌ها و رسومات متنوع و با مفهومی وجود دارد که خود میراث فرهنگی ناملموسی هستند که علاوه بر شیرین و دلنشین بودن برای مردم این دیار برای گردشگران و میهمانانی که از شهرها و استان‌های دیگر به چهارمحال و بختیاری سفر می‌کنند نیز جذاب است.

این آثار ناملموس یک کتاب تاریخ است که آداب و فرهنگ مردم استان را به نسل جدید و مسافرانی که از راه‌های دور و دراز به چهارمحال و بختیاری سفر می‌کنند انتقال می‌دهد.

آیین‌هایی مانند چهل‌قرآن، چراغ‌بران، خیمه‌سوزان طاقانک، آقا‌سلام ،گل‌زنی، فروبردن علم در قدمگاه گرداب بن، کلاه‌بختیاری، چوقابافی، طبخ انواع غذاهای محلی مانند دنگو، آش‌کاردین، کباب بختیاری و پخت نان‌های محلی و … از جمله میراث ناملموس استان چهارمحال و بختیاری است.
ثبت 93 میراث فرهنگی ناملموس در استان

فریده احمدی، مسئول میراث فرهنگی ناملموس اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی چهارمحال و بختیاری اظهارداشت: تا پایان سال 1400 تعداد 93 میراث ناملموس در استان چهارمحال و بختیاری ثبت ملی شده و برای سال جاری نیز 20 اثر جدید شناسایی شده که به ثبت برسد که قطعا تعداد این آثار بیشتر از این تعداد است.

احمدی افزود: چراغ‌بران، چوقا‌بافی، کلاه‌بختیاری، طلبون،گز‌بلداجی، کباب‌بختیاری، آش‌کاردین، نان‌های محلی، مراسم خیمه‌سوزان در طاقانک، فروبردن علم در قدمگاه گرداب بن‌، ختم‌قرآن و اطعام حسینی در شوراب صغیر، مراسم عرب‌ها در مرغملک، بستن چهل‌قرآن، مراسم آقا سلام و گِل‌زدن در بن، برگزاری تعزیه حضرت قاسم در طاقانک و چاق‌چاقو از جمله میراث ناملموس استان هستند.

وی با اشاره به اینکه میراث ناملموس استان به 3 بخش زنده، درحال فراموشی و فراموش شده تقسیم می‌شود، گفت: اکثر آثار ناملموس ثبت شده استان زنده و در جریان است اما میراثی مانند تعزیه روستای چلیچه و طلبون در روستای شوراب کبیر که در واقع همان کارت دعوتی است که در حال حاضر برای دعوت میهمانان به مراسم عروسی توزیع می‌شود با این تفاوت که در گذشته به منزل میهمانان رفته و آن‌ها را برای مراسم عروسی دعوت می‌کردند در معرض خطر فراموشی هستند.

تبلیغات

احمدی ادامه داد: برگزاری همایش، جشنواره‌ها، تهیه بروشور و کاتالوگ، فضای مجازی و صدا و سیما می‌تواند میراث ناملموس استان را زنده نگه دارد و از فراموش شدن آن‌ها جلوگیری کند.

وی بیان کرد: در گردشگری مقوله جدیدی به نام بوم‌گردی وجود دارد که یکی از ویژگی‌های خاص بوم‌گردی‌ها زنده نگه داشتن این آیین‌هاست در بوم‌گردی‌ها این آیین به صورت زنده اجرا می‌شود مانند طبخ غذاهای بومی و محلی برای گردشگران که باعث شناساندن آثار ناملموس استان به گردشگران می‌شود.

ضرورت زنده نگه داشتن میراث ناملموس استان از طریق فضای مجازی

احمدی خاطرنشان کرد: با تهیه کلیپ‌ها و انتشار آن در فضای مجازی می‌توان به زنده نگه‌داشتن میراث ناملموس استان کمک کرد اما در مورد ترویج میراث ناملموس از طریق گردشگری مجازی در استان کاری صورت نگرفته و اگر اعتباری به این موضوع داده شود می‌توان کارهایی در این زمینه انجام داد.

وی تصریح کرد: با مستندنگاری و تهیه بروشورها و دستورالعمل‌ها و اشاعه میراث ناملموس از طریق رسانه‌های جمعی می‌توان از تحریف این میراث جلوگیری کرد.
به گزارش تسنیم، آیین چهل قرآن یکی از میراث‌های ناملموس است که در اکثر شهرها و روستاهای چهارمحال و بختیاری برگزار می‌شود و برگرفته از باورهای مقدسی است که در بین مردم رواج دارد، یک خانواده بانی شده و مسئولیت‌ها و هزینه‌های جانبی را تقبل می‌کند گاهی اوقات نیز از مردم محله هزینه‌ها گرفته می‌شود.

فرد بانی 40 قرآن از خانه خود یا همسایه‌ها و دیگران آماده کرده و قرآن‌ها را در پارچه سبز قرار داده و در صندوقی قرار داده و با وضو و ذکر صلوات و مدنظر گرفتن نیت بانی و با احترام در محلی که از قبل با داربست در عرض کوچه زده شده در مرکز داربست قرار می‌دهند.

سپس در طول ماه یا شب‌های جمعه در محل چهل‌قرآن مراسم دعای توسل، زیارت عاشورا، قرائت قرآن و ذکر مصیبت اهل بیت را تا 40 شب جمعه برگزار می‌کنند و در این زمان هر هفته آش یا کاچی نیز پخته می‌شود که مردم محل به نیت‌های مختلف و اراده خود در طبخ آن‌ها کمک می‌کنند.

تبلیغات

در نهایت در روز آخر آش نذری طبخ می‌شود و اسپند دود می‌کنند زیرا مردم اعتقاد دارند اسپند دود کردن برای مصونیت از چشم‌زخم خوب است همچنین در گذشته زمان خشکسالی مردم به چهل قرآن پناه برده و برای طلب باران دعا و مناجات می‌کردند.

 


اخبار

تجلیل از اساتید صنایع دستی در منطقه ۹

منتشر شده

در

تجلیل از اساتید صنایع دستی در منطقه ۹

برنامه ارمغان هنر به همت خانه فرهنگ پرواز و با مشارکت معاونت صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان تهران در روز یکشنبه ۱۰تیر ماه ساعت ۱۶ در مجموعه فرهنگی برج آزادی برگزار می‌شود.

به گزارش سرزمین پدری از ایلنا به نقل از روابط عمومی مدیریت فرهنگی هنری منطقه ۹، برنامه ارمغان هنر با هدف تکریم و پاسداشت آداب و رسوم و سنت‌ها و فرهنگ ایرانی و تقویت حس تعلق به سرزمین، خود اتکایی، خود باوری و عزت ملی در روز یکشنبه ۱۰ تیر ماه برگزار می‌شود.

گفتنی است در این برنامه از مربیان و اساتید صنایع دستی و هنر‌های سنتی رشته‌های صنایع دستی و هنری نظیر: پته دوزی، چرم دوزی، پیکر تراشی با چوب /معرق ومنبت /نساجی سنتی /رودوزی‌های الحاقی/ نگارگری / قلم زنی و مینا کاری تجلیل به عمل می‌آید.

شهروندان برای حضور در برنامه می‌توانند به مجموعه فرهنگی برج آزادی واقع درمیدان آزادی مراجعه کنند و برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره تلفن ۶۶۰۲۰۱۹۶تماس بگیرند.

ادامه مطلب

اخبار

کارگاه عمومی آشنایی با ملیله همزمان با اختتامیه دومین جشنواره گلاب‌گیری برگزار شد

منتشر شده

در

توسط

ملیله کاری هنرهای سنتی هنرملی صنایع دستی

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان زنجان گفت: با همکاری اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان زنجان و بنیاد ایران‌شناسی زنجان برگزار شد.

به گزارش سرزمین پدری ازمیراث آریا، سید سعید صفوی اظهار کرد: کارگاه عمومی آشنایی با ملیله همزمان با اختتامیه دومین جشنواره گلاب‌گیری با همکاری اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان زنجان و بنیاد ایران‌شناسی زنجان برگزار شد.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان زنجان افزود: در این کارگاه آموزشی یک روزه علاقه‌مندان با اصول و مبانی یکی از مهمترین و شاخص‌ترین صنایع‌دستی‌های استان آشنا می‌شوند.

او گفت: کارگاه آموزشی یاد شده روز دوشنبه ۴ تیرماه در آرامگاه چلبی اوغلو شهرستان سلطانیه از ساعت ۱۷ تا ۲۰ برگزار شد.

ادامه مطلب

اخبار

تونس روادید سفر برای گردشگران ایرانی را لغو کرد

منتشر شده

در

توسط

پرچم ایران و تونس جهانگردی گردشگری

وزارت گردشگری تونس از لغو روادید سفر برای گردشگران ایرانی خبر داد.

به گزارش سرزمین پدری از ایرنا، وزارت گردشگری تونس در نامه‌ای اعلام کرد که روادید برای گردشگران ایرانی و عراقی را لغو کرده است.

بر اساس این گزارش، وزارت گردشگری تونس اعلام کرد که روادید سفر ۱۵ روزه گردشگری به تونس برای گردشگران ایرانی دارای گذرنامه سفر عادی لغو شده است.

وزارت گردشگری تونس در این نامه افزوده است که این تصمیم در چارچوب اقدام متقابل صورت گرفته و از روز شنبه ۱۵ ژوئن ۲۰۲۴ (شنبه ۲۶ خرداد) اجرا می‌شود.

علیرضا بیکدلی معاون کنسولی، مجلس و امور ایرانیان وزارت امور خارجه پیشتر گفته بود که اتباع ۲۸ کشور که به قصد جهانگردی به ایران سفر می کنند از ۱۵ بهمن ماه ۱۴۰۲ برای سفر به ایران نیازی به روادید ندارند و می‌توانند صرفا با تهیه بلیط به ایران سفر کنند.

وی افزود: وزارت امور خارجه دستور العمل اجرایی مصوبه هیات وزیران در باره لغو روادید یکجانبه با ۲۸ کشور را به دستگاه‌های مربوطه ابلاغ کرده است.

تبلیغات

بیکدلی گفت: بر این اساس اتباع این ۲۸ کشور که به قصد جهانگردی به ایران سفر می‌کنند از ۱۵ بهمن ماه ۱۴۰۲ برای سفر به ایران نیازی به روادید ندارند و آنها می‌توانند صرفا با تهیه بلیط به ایران سفر کنند.

معاون کنسولی، مجلس و امور ایرانیان وزارت امور خارجه تصریح کرد: اتباع کشور هند می‌توانند از مبادی هوایی بدون نیاز به روادید وارد ایران شوند و برای ورود از طریق مرزهای زمینی باید روادید دریافت کنند.

بیکدلی در پایان خاطرنشان کرد: ۲۸ کشور شامل عربستان، قطر، امارات، بحرین، کویت، ازبکستان، قرقیزستان، تونس، کوبا، تانزانیا، موریتانی، زیمبابوه، موریس، سیشل، ژاپن، اندونزی، سنگاپور، ویتنام، کامبوج، برونئی، برزیل، مکزیک، پرو، کرواسی، صربستان، بوسنی و هرزگوین، بلاروس و هندوستان (هوایی) می‌شوند.

ادامه مطلب

برترین ها