با ما همراه باشید

اخبار

هفت‌تپه دشت خوزستان، سفالینه‌های دوره عیلام میانه منتشر شد

منتشر شده

در

کتاب هفت‌تپه دشت خوزستان سفالینه‌های دوره عیلام میانه

کتاب «هفت‌تپه دشت خوزستان؛ سفالینه‌های دوره عیلام میانه» نوشته مشترک اسماعیل یغمایی، سمیرا ایمنی از سوی انتشارات کارنگ منتشر شد. این کتاب پس از پیش‌نبشتار در چهار بخش تنظیم شده است. بخش نخست: هفت‌تپه از دیدگاهی دیگر، بخش دویم: سفالینه‌های هفت‌تپه، بخش سیوم: سفال عیلامی هفت‌تپه از دیدگاه پایه و لبه،‌ بخش چهارم: محوطه‌های دوروبر هم‌دوره و در پایان نیز سرچشمه آگاهی‌ها و تصاویر آمده است.

محوطه باستانی هفت‌تپه در کشتزارهای نیشکر دشت خوزستان، بین رودخانه‌های دز و کرخه با مشخصات جغرافیایی 32 درجه و 4 دقیقه و 44 ثانیه شمالی و 48 درجه و 19 دقیقه و 35 ثانیه خاوری و کم‌وبیش در هفده‌کیلومتری جنوب‌خاوری شوش جای دارد.

از دیرباز رج تپه‌های زنجیروار که در کناره راه خاکی شوش به چغازنبیل جای داشت، چون تپه‌های طبیعی بود. باستان‌شناسان فرانسوی که برای کاوش چغازنبیل از این راه هر روز بارها می‌گذشتند، هرگز گمان نداشتند در دل این تپه‌ها آثاری از تمدن عیلام نهفته باشد. طبیعی‌بودن این تپه‌ها چنان بود که با وجود به‌دست‌آمدن نخستین یافته باستانی باز هم این گمان نادرست برجای بود. این یافته که در سال 1342 در دامنه یکی از این تپه‌ها به دست آمد، جرقه‌ای کوچک ولی بسیار درخشان بود که پیش از آنکه کسی آن را دریابد، خاموش شد.

در این سال مهندس ابراهیم ارباب هنگام آبیاری مزرعه نیشکر خود در دامنه یکی از این تپه‌ها، به یافته سنگی کوچکی برمی‌خورد. او پس از زدودن گل‌ولای آن درمی‌یابد که این یافته، قالبی است برای ساخت پیکره و تندیس‌های گلی. با درک ارزش تاریخی این یافته، آن را به موزه ایران باستان سپرد که پس از پژوهش ناچیزی، گاه‌نگاری آن را از میانه دوره ساسانی؟! پیشنهاد کردند.

پس از چندسال فراموشی، سرانجام در سال 1344 هنگامی که بولدوزری در اطراف تپه‌ها کار می‌کرد، تیغه آن به سازه‌ای برخورد کرد. در این برخورد نیمی از تاق آجری هلالی یک آرامگاه فروریخت و این سرانجام نخستین کاوش‌های باستان‌شناسی هفت‌تپه بود. در زمستان همین سال گروه باستان‌شناسی به سرپرستی دکتر عزت‌الله نگهبان به کاوش پرداخت که دوازده فصل به طول انجامید.

نگارنده این کتاب در دو فصل سیوم (زمستان 1346 و بهار 1347) و فصل چهارم (زمستان 1347 و بهار 1348) در کاوش‌های هفت‌تپه شرکت کرده که این کتاب بازگوی پژوهش‌های سفالینه‌های چهار فصل نخست (1344 ـ 1349) این محوطه است.

تبلیغات

در بخش نخست کتاب به‌اختصار درباره کاوش‌ها در هفت‌تپه سخن گفته شده است. بخش دوم کتاب اختصاص به بررسی سفالینه‌های یافت‌شده از هفت‌تپه دارد. آوندهای سفالین هفت‌تپه از دیدگاه ریخت پایه به شش گروه و از دیدگاه ریخت لبه به چهار گروه بخش می‌شوند که بررسی این مسئله در بخش سوم کتاب انجام شده است. بخش پایانی کتاب درباره محوطه‌های اطراف هفت‌تپه است که به اختصار معرفی و بررسی شده‌اند.

کتاب «هفت‌تپه دشت خوزستان؛ سفالینه‌های دوره عیلام میانه» نوشته مشترک اسماعیل یغمایی و سمیرا ایمنی در 347 صفحه، شمارگان یک‌هزار نسخه و قیمت 240 هزار تومان از سوی انتشارات کارنگ منتشر شد.

 


اخبار

تجلیل از اساتید صنایع دستی در منطقه ۹

منتشر شده

در

تجلیل از اساتید صنایع دستی در منطقه ۹

برنامه ارمغان هنر به همت خانه فرهنگ پرواز و با مشارکت معاونت صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان تهران در روز یکشنبه ۱۰تیر ماه ساعت ۱۶ در مجموعه فرهنگی برج آزادی برگزار می‌شود.

به گزارش سرزمین پدری از ایلنا به نقل از روابط عمومی مدیریت فرهنگی هنری منطقه ۹، برنامه ارمغان هنر با هدف تکریم و پاسداشت آداب و رسوم و سنت‌ها و فرهنگ ایرانی و تقویت حس تعلق به سرزمین، خود اتکایی، خود باوری و عزت ملی در روز یکشنبه ۱۰ تیر ماه برگزار می‌شود.

گفتنی است در این برنامه از مربیان و اساتید صنایع دستی و هنر‌های سنتی رشته‌های صنایع دستی و هنری نظیر: پته دوزی، چرم دوزی، پیکر تراشی با چوب /معرق ومنبت /نساجی سنتی /رودوزی‌های الحاقی/ نگارگری / قلم زنی و مینا کاری تجلیل به عمل می‌آید.

شهروندان برای حضور در برنامه می‌توانند به مجموعه فرهنگی برج آزادی واقع درمیدان آزادی مراجعه کنند و برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره تلفن ۶۶۰۲۰۱۹۶تماس بگیرند.

ادامه مطلب

اخبار

کارگاه عمومی آشنایی با ملیله همزمان با اختتامیه دومین جشنواره گلاب‌گیری برگزار شد

منتشر شده

در

توسط

ملیله کاری هنرهای سنتی هنرملی صنایع دستی

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان زنجان گفت: با همکاری اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان زنجان و بنیاد ایران‌شناسی زنجان برگزار شد.

به گزارش سرزمین پدری ازمیراث آریا، سید سعید صفوی اظهار کرد: کارگاه عمومی آشنایی با ملیله همزمان با اختتامیه دومین جشنواره گلاب‌گیری با همکاری اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان زنجان و بنیاد ایران‌شناسی زنجان برگزار شد.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان زنجان افزود: در این کارگاه آموزشی یک روزه علاقه‌مندان با اصول و مبانی یکی از مهمترین و شاخص‌ترین صنایع‌دستی‌های استان آشنا می‌شوند.

او گفت: کارگاه آموزشی یاد شده روز دوشنبه ۴ تیرماه در آرامگاه چلبی اوغلو شهرستان سلطانیه از ساعت ۱۷ تا ۲۰ برگزار شد.

ادامه مطلب

اخبار

تونس روادید سفر برای گردشگران ایرانی را لغو کرد

منتشر شده

در

توسط

پرچم ایران و تونس جهانگردی گردشگری

وزارت گردشگری تونس از لغو روادید سفر برای گردشگران ایرانی خبر داد.

به گزارش سرزمین پدری از ایرنا، وزارت گردشگری تونس در نامه‌ای اعلام کرد که روادید برای گردشگران ایرانی و عراقی را لغو کرده است.

بر اساس این گزارش، وزارت گردشگری تونس اعلام کرد که روادید سفر ۱۵ روزه گردشگری به تونس برای گردشگران ایرانی دارای گذرنامه سفر عادی لغو شده است.

وزارت گردشگری تونس در این نامه افزوده است که این تصمیم در چارچوب اقدام متقابل صورت گرفته و از روز شنبه ۱۵ ژوئن ۲۰۲۴ (شنبه ۲۶ خرداد) اجرا می‌شود.

علیرضا بیکدلی معاون کنسولی، مجلس و امور ایرانیان وزارت امور خارجه پیشتر گفته بود که اتباع ۲۸ کشور که به قصد جهانگردی به ایران سفر می کنند از ۱۵ بهمن ماه ۱۴۰۲ برای سفر به ایران نیازی به روادید ندارند و می‌توانند صرفا با تهیه بلیط به ایران سفر کنند.

وی افزود: وزارت امور خارجه دستور العمل اجرایی مصوبه هیات وزیران در باره لغو روادید یکجانبه با ۲۸ کشور را به دستگاه‌های مربوطه ابلاغ کرده است.

تبلیغات

بیکدلی گفت: بر این اساس اتباع این ۲۸ کشور که به قصد جهانگردی به ایران سفر می‌کنند از ۱۵ بهمن ماه ۱۴۰۲ برای سفر به ایران نیازی به روادید ندارند و آنها می‌توانند صرفا با تهیه بلیط به ایران سفر کنند.

معاون کنسولی، مجلس و امور ایرانیان وزارت امور خارجه تصریح کرد: اتباع کشور هند می‌توانند از مبادی هوایی بدون نیاز به روادید وارد ایران شوند و برای ورود از طریق مرزهای زمینی باید روادید دریافت کنند.

بیکدلی در پایان خاطرنشان کرد: ۲۸ کشور شامل عربستان، قطر، امارات، بحرین، کویت، ازبکستان، قرقیزستان، تونس، کوبا، تانزانیا، موریتانی، زیمبابوه، موریس، سیشل، ژاپن، اندونزی، سنگاپور، ویتنام، کامبوج، برونئی، برزیل، مکزیک، پرو، کرواسی، صربستان، بوسنی و هرزگوین، بلاروس و هندوستان (هوایی) می‌شوند.

ادامه مطلب

برترین ها