با ما همراه باشید

اخبار

۲ میراث ناملموس سبزوار در فهرست آثار ملی ثبت شد

منتشر شده

در

آش ماست سبزوار غذای خراسان رضوی میراث فرهنگی ثبت ملی

به گزارش سرزمین پدری به نقل از ایرنا- رییس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی سبزوار، حسنعلی حبیب‌پور گفت: آش ماستی و نان چایی به عنوان ۲ عنصر از میراث این شهرستان با تایید شورای ثبت میراث ناملموس کشور در فهرست آثار ملی ثبت شد.

این عناصر مرتبط با حوزه نوروز و ماه مبارک رمضان است، آشِ ماستی مهم‎ترین آش‎ در نظام تغذیۀ سنتی شهرِ سبزوار و نواحی جنوبی آن به ویژه شهرستان ششتمد است که از دیرباز این آش در کنار آَش “میون‌‎پُر” در شب چهارشنبه‌سوری و شبِ عید نوروز از اجزای اصلی سفرۀ مردم این نواحی بوده است.

وی گفت: در چند دهۀ اخیر آش ماستی با حفظ جایگاه مناسبتی خود در نوروز، در سایر ایام سال هم بسیار مورد استقبال مردم شهر سبزوار بوده است که جایگاه این آش را از یک غذای معمولی به سطح عنصری فرهنگی و هویتی ارتقا داده است.

وی افزود: یکی از نکات جالب در دانش سنتی تهیۀ این آش، استفاده نکردن از روغن در مواد شکل‌‎دهندۀ آش و نیز تزیین آن است، این در حالی است که در بسیاری از آش ‎ها، روغن در مواد اصلی یا تزیینی آش نقش اساسی دارد.

رییس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی سبزوار گفت: دیگر عنصر ثبت شده نان چایی سنتی با کاربردِ آیینی در شهر سبزوار است که از این نان به ویژه در سفره ‎های افطار ماه مبارک رمضان استقبال می ‎شود و این استقبال به حدی است که مردم شهر سبزوار آن را ویژه ماه مبارک رمضان می‎ دانند.

حبیب‌پور افزود: ویژگی اصلی این نان نازکی، کاک و شیرین بودن و ماندگاری بالای آن است. همین شرایط، این نان را به همراه قابلی برای چای مبدل ساخته و با توجه به همین موضوع مردمِ سبزوار این نان را با چای مصرف و آن را با عنوان «نان چایی » و یا «نانِ چای» می ‎شناسند.

تبلیغات

وی ادامه داد: طی سالهای گذشته نیز گویش سبزواری و آثاری شامل آیین نمایشی شیر در عاشورا، دانش بومی فرآوری قارچ خوراکی (گبلگ)، مراسم آوبِج (تقسیم سنتی آب)، مراسم رباعی خوانی و آیین بیت و بِجه‌خوانی منطقه سبزوار و ششتمد در فهرست میراث ناملموس ثبت شده بود.

 

سبزوار در ۲۳۰ کیلومتری غرب مشهد قرار دارد که تاکنون حدود ۱۱۰ اثر تاریخی، طبیعی و ناملموس آن ثبت ملی شده است.


اخبار

رویداد ملی «استارت‌اپ اجتماعی رویش» در اصفهان برگزار شد

منتشر شده

در

رویداد ملی «استارت‌اپ اجتماعی رویش

صفهان پنجمین دوره ملی «استارت‌اپ اجتماعی رویش» به مدت سه روز در دانشگاه اصفهان برگزار شد.

پنجمین دوره ملی «استارت‌اپ اجتماعی رویش» به مدت سه روز، از تاریخ ۱۲ تا ۱۴ تیرماه ۱۴۰۳، در دانشگاه اصفهان برگزار شد. این رویداد ملی از سوی آکادمی خیر ایران طرح‌ریزی شده و سازمان دانشجویان جهاددانشگاهی واحد اصفهان در برگزاری آن همکاری داشت.

در روز نخست این استارت‌اپ ویکند اجتماعی، شهرزاد ترابی‌زاده، مدیر داخلی مرکز نوآوری هاب اصفهان، به عنوان تسهیل گر، برای دانشجویانی که در این رویداد ثبت نام کرده بودند، توضیحاتی را در خصوص نحوه برگزاری استارت‌اپ ویکندهای اجتماعی بیان کرد و در فواصل منظم، سه تن از کارآفرینان اجتماعی اصفهان و تهران که در حوزه زنان، صنایع دستی و محیط زیست، فعالیت جدی داشتند، تجربیات زیسته خود را برای حاضران بیان کردند. ‌

به گزارش سرزمین پدری به نقل از ایسنا؛ در ادامه این رویداد ملی، با توزیع بسته مربوط به ثبت ایده‌ها و شرح فرایند و معیارهای داوری، ۵۶ ایده از سوی شرکت‌کنندگان طرح شد و هر فرد، ۶۰ ثانیه فرصت داشت تا این ایده را در حضور جمع ارائه کند. پس از پایان فرایند رأی‌گیری، ۱۰ ایده برتر معرفی شد و ایده «مدرسه زندگی» که از سوی سمیرا قاسمی، مدیر سازمان دانشجویان جهاددانشگاهی واحد اصفهان طرح شده بود نیز جزء ۱۰ ایده برتر قرار گرفت.

در روز دوم این رویداد کارگاه «ترسیم مدل بوم کسب و کار» توسط کتایون سپهری برگزار شد. در این کارگاه شرکت کنندگان آموختند که به چه صورت بیزینس مدل ایده‌ خود را بر روی تابلو ترسیم کنند و به تصویر ذهنی دقیق‌تری درباره کسب و کار خود دست یابند.

همچنین، محمدصالح طیب نیا، عضو هیئت علمی دانشگاه اصفهان و مدیر پژوهشکده مطالعات وقف و نیکوکار به بیان نکات و سخنانی در خصوص چگونگی شکل گیری آزمایشگاه مدیریت و اندیشکده حکمرانی پرداخت. سپس، کارگاهی با عنوان «اعتبار سنجی ایده» توسط داوود دهقان برای شرکت کنندگان برگزار شد. در این فواصل تیم‌ها با یکدیگر به گفت‌وگو پرداختند و منتورها به آن‌ها کمک کردند تا به نسخه نهایی بوم کسب و کارشان دست یابند.

تبلیغات

در روز سوم، کارگاهی با عنوان «ارائه تاثیرگذار» توسط مهران کریمی برگزار شد و در نهایت، تیم‌ها بوم کسب و کار خود را تکمیل کردند و در حضور داوران، ساناز منصف، محمد زاهدی و مهران کریمی به ارائه آن پرداختند.

ادامه مطلب

اخبار

تجلیل از اساتید صنایع دستی در منطقه ۹

منتشر شده

در

تجلیل از اساتید صنایع دستی در منطقه ۹

برنامه ارمغان هنر به همت خانه فرهنگ پرواز و با مشارکت معاونت صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان تهران در روز یکشنبه ۱۰تیر ماه ساعت ۱۶ در مجموعه فرهنگی برج آزادی برگزار می‌شود.

به گزارش سرزمین پدری از ایلنا به نقل از روابط عمومی مدیریت فرهنگی هنری منطقه ۹، برنامه ارمغان هنر با هدف تکریم و پاسداشت آداب و رسوم و سنت‌ها و فرهنگ ایرانی و تقویت حس تعلق به سرزمین، خود اتکایی، خود باوری و عزت ملی در روز یکشنبه ۱۰ تیر ماه برگزار می‌شود.

گفتنی است در این برنامه از مربیان و اساتید صنایع دستی و هنر‌های سنتی رشته‌های صنایع دستی و هنری نظیر: پته دوزی، چرم دوزی، پیکر تراشی با چوب /معرق ومنبت /نساجی سنتی /رودوزی‌های الحاقی/ نگارگری / قلم زنی و مینا کاری تجلیل به عمل می‌آید.

شهروندان برای حضور در برنامه می‌توانند به مجموعه فرهنگی برج آزادی واقع درمیدان آزادی مراجعه کنند و برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره تلفن ۶۶۰۲۰۱۹۶تماس بگیرند.

ادامه مطلب

اخبار

کارگاه عمومی آشنایی با ملیله همزمان با اختتامیه دومین جشنواره گلاب‌گیری برگزار شد

منتشر شده

در

توسط

ملیله کاری هنرهای سنتی هنرملی صنایع دستی

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان زنجان گفت: با همکاری اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان زنجان و بنیاد ایران‌شناسی زنجان برگزار شد.

به گزارش سرزمین پدری ازمیراث آریا، سید سعید صفوی اظهار کرد: کارگاه عمومی آشنایی با ملیله همزمان با اختتامیه دومین جشنواره گلاب‌گیری با همکاری اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان زنجان و بنیاد ایران‌شناسی زنجان برگزار شد.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان زنجان افزود: در این کارگاه آموزشی یک روزه علاقه‌مندان با اصول و مبانی یکی از مهمترین و شاخص‌ترین صنایع‌دستی‌های استان آشنا می‌شوند.

او گفت: کارگاه آموزشی یاد شده روز دوشنبه ۴ تیرماه در آرامگاه چلبی اوغلو شهرستان سلطانیه از ساعت ۱۷ تا ۲۰ برگزار شد.

ادامه مطلب

برترین ها