با ما همراه باشید

آیین باستانی - تاریخی

ثبت شش اثر ناملموس چهارمحال و بختیاری در فهرست آثار ملی

منتشر شده

در

آیین گِرزٓنون کهکیلویه و بویراحمد کوهرنگ میراث فرهنگی آیین تاریخی

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی چهارمحال و بختیاری، علیرضا جیلان گفت: شش اثر میراث‌فرهنگی این استان در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.

این آثار شامل آیین گِرزٓنون در فرهنگ بختیاری‌ها، فنون برداشت نمک در روستای سرآقاسید کوهرنگ، رسم اجاق در شهر یانچشمه شهرستان بن، عروسک خاری و فرهنگ‌های وابسته به آن در شهر گندمان شهرستان بروجن، فنون تهیه خرما کلخونگ در شهرستان لردگان فنون تهیه قارا گل برنجاس یا قندسوز در سطح چهارمحال و بختیاری است.

با ثبت این اثر‌ها مجموع آثار میراث‌فرهنگی ناملموس ثبت شده چهارمحال و بختیاری در فهرست آثار ملی ایران به ۹۹ مورد افزایش یافت.

۷۹۷ اثر میراث‌فرهنگی ملموس و ناملموس از چهارمحال و بختیاری در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده که از این تعداد ۶۹۸ اثر جزو میراث‌فرهنگی ملموس و ۹۹ اثر مربوط به میراث‌فرهنگی ناملموس است.

از مجموع آثار میراث‌فرهنگی ملموس ثبت شده چهارمحال و بختیاری در ردیف آثار ملی ایران ۶۴۴ اثر غیرمنقول (تاریخی)، ۲۴ اثر منقول (اشیاء) و ۳۰ اثر طبیعی است.

عروسک خاری عروسکی دست‌ساز در شهر گندمان شهرستان بروجن است که با آن آیین‌های فرهنگی و دینی در بازی برای بچه‌ها تداعی و بازسازی می‌شد و به این دلیل که بینی آن از خار و خاشاک بیابانی بود به این نام شهرت داشت.

تبلیغات

گِرزَنون آیینی فرهنگی در تبار بختیاری است که به‌معنای گیر زدن و ایستادن عروس مقابل در خانه داماد به‌هنگام ورود است که به‌دنبال آن عروس طلب پیشکش یا هدیه‌ای از طرف خویشاوندان نزدیک داماد دارد.

اجاق رسمی است که در عروسی طایفه بهارلویی‌ها در شهر یانچشمه شهرستان بن رواج دارد و به‌معنای آتشدان است و با شور و نشاط خاصی در عصر روز عروسی بعد از آوردن داماد از حمام برگزار می‌شود.

برداشت نمک از چشمه‌ای نمکی در روستای سرآقاسید شهرستان کوهرنگ کاری ساده، اما طاقت فرسا است که از سوی زنان انجام و برای آن‌ها شغلی محسوب می‌شود که با ایجاد حوضچه‌هایی به نام کَرت مناظری بسیار زیبا را خلق کرده‌اند.

مردم روستای سرآقاسید شهرستان کوهرنگ بخشی از این نمک را برای مصرف خود و دام‌هایشان استفاده می‌کنند و فروش نمک خوراکی در این روستا یکی از منابع درآمدی مردم به‌شمار می‌رود.

خرما کلخونگ نوعی پسته کوهی است که خاصیت گرم و خشک دارد و دارای ویتامین‌های آ (A)، بی (B) و دی (D) است.

خرما کلخونگ همچنین دسری است که از مخلوط خرما، کلخونگ و کنجد محلی در شهرستان لردگان تهیه می‌شود و برای توشه سربازان و زنانی که تازه وضع حمل کرده‌اند کاربرد زیادی دارد.

میراث‌فرهنگی ناملموس به‌معنی رفتارها، شیوه‌های ارائه، نمودها، دانش‌ها، مهارت‌ها و وسایل، اشیاء، مصنوعات دستی و فضا‌های فرهنگی منطبق با آن‌ها است که جوامع، گروه‌ها و در برخی موارد افراد، آن‌ها را به‌عنوان بخشی از میراث‌فرهنگی خود می‌شناسند.

تبلیغات

میراث‌فرهنگی ملموس شامل آثار و بنا‌های تاریخی و باستانی، تولیدات هنرهای سنتی، چشم‌انداز‌های طبیعی و بخشی از دارایی‌های فرهنگی است که یا در قالب یک محوطه باستانی و یا به‌عنوان اموال فرهنگی در موزه حفظ و نگهداری می‌شود.

 


ادامه مطلب
برای افزودن دیدگاه کلیک کنید

یک پاسخ بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

آیین باستانی - تاریخی

نوروز کهن‌ترین جشن بشری است

منتشر شده

در

توسط

هفت سین نوروز سفره 7سین میراث فرهنگی آیین سنتی آیین باستانی

وزیر میراث‌فرهنگی گفت: نوروز کهن‌ترین جشن بشری است و چون با طبیعت گره خورده به سابقه انسان برمی‌گردد بنابراین صاحبان نوروز همه مردم دنیا هستند.
سید عزت‌الله ضرغامی شامگاه دوشنبه ۲۲ اسفند ۱۴۰۱ در آیین گرامی‌داشت جشن جهانی نوروز که با حضور تعدادی از سفرا و نمایندگان کشور‌های خارجی و عضو پرونده جهانی نوروز و نمایندگانی از یونسکو در محل مجموعه فرهنگی، تاریخی نیاوران برگزار شد، اظهار کرد: حضور من در این مراسم ادای دین به شرکت کنندگان در این مراسم است. از معاونت میراث‌فرهنگی که این مراسم را تدارک دیده‌اند تشکر می‌کنم و حضور سفرا و نمایندگی‌های سیاسی و فرهنگی کشور‌های عضو پرونده نوروز را گرامی می‌داریم.

او افزود: نوروز کهن‌ترین جشن بشری است و، چون با طبیعت گره خورده است به سابقه انسان بر می‌گردد بنابراین صاحبان نوروز همه مردم دنیا هستند.

ضرغامی ادامه داد: اندیشه نوروزی و فطرت پاک نوروز متعلق به همه مردم دنیاست و یکسان‌سازی نوروز که مبتنی بر فطرت است گرامی است. همچنین پیامبر اکرم فرموده‌اند هر وقت بهار را دیدید یاد رستاخیز باشید، این یکی از ویژگی‌های بی شمار نوروز است. بسیاری از ویژگی‌های نوروز نشان دهنده آن است که همه فضائل و همه خوبی‌ها با نوروز گره خورده است.

 

 


تبلیغات

ادامه مطلب

آیین باستانی - تاریخی

در «مرزن‌آباد» متوقف شوید

منتشر شده

در

توسط

مرزن آباد جاده چالوس گردشگری سفر

به گزارش سرزمین پدری به نقل از ایسنا/ بخشدار مرزن‌آباد می‌گوید:‌ با وجود آن‌که مرزن‌آباد فقط دو ساعت با تهران فاصله دارد و جاده مهم و قدیمی چالوس از آن گذر می‌کند، ولی مسافران شمال در این منطقه ماندگاری ندارند، ‌درحالی‌که مرزن‌آباد یکی از کهن‌ترین بخش‌های استان مازندران بوده و دارای آب‌وهوایی معتدل با اکسیژن فراوان است.

مهدی صادقی کوهستانی درباره غفلتی که نسبت به مرزن‌آباد شده، با وجود آن‌که در مسیر مسافران جاده چالوس و مناطق شمالی کشور قرار گرفته است، اظهار کرد: مرزن‌آباد جزو کهن‌ترین بخش‌های استان مازندران است و دیار علویان محسوب می‌شود. شهرداری مرزن‌آباد سال ۱۳۳۷ تأسیس شده و جزو قدیمی‌ترین شهرداری‌های استان مازندارن به شمار می‌آید. متاسفانه این منطقه با وجود چنین قدمت و جایگاهی خوب معرفی نشده است، چون وقتی اسم مرزن‌آباد می‌آید، ذهن مردم محدوده آن را از ابتدا تا انتهای بلوار مرزن‌آباد تصور می‌کند و به همین چند خانه و اداره در بلوار محدود می‌شوند.

او اضافه کرد: گستره مرزن‌آباد از تونل کندوان که مرز استان البرز و مازندران است، آغاز می‌شود و با کجور و چالوس و کلاردشت و طالقان هم‌مرز است و در کل حدود ۶۵۰ کیلومترمربع مساحت دارد و دارای ۱۰۳ آبادی و روستا و یک شهر و شهرداری است. بالغ بر ۲۱ هزار نفر جمعیت دارد و یکی از بزرگترین بخش‌های استان مازندران است، از همین رو گذشتگان باید بیشتر از این، روی ظرفیت‌های مرزن‌آباد کار می‌کردند تا فرهنگ و هنر، آیین، رسوم و سنت‌ها و ظرفیت‌های سرمایه‌گذاری بهتر از این‌ها معرفی شود.

بخشدار مرزن‌آباد ادامه داد:‌ وقتی مردم وارد استان مازندران می‌شوند از تونل کندوان که سرازیر می‌شوند، مرزن‌آباد را محلی برای گذر می‌بینند، ‌حتی متوقف نمی‌شوند و در اقامتگاه‌ها ماندگاری ندارند. وظیفه داریم به عنوان متولی، این شهر را معرفی کنیم تا آن گردشگری که راهی مناطق شمالی کشور است، متوجه جذابیت‌های این منطقه هم شود.

صادقی سپس به برخی جذابیت‌های گردشگری و طبیعی این منطقه اشاره کرد و افزود: روستای «دلیر» با ارتفاع بیش از سه هزار متر از سطح دریا دارای چشمه‌های آب گرم است. در همین ارتفاع، آبشار «هریجان» و دریاچه «ولشت» را داریم و جنگل‌های هیرکانی نیز بخشی از طبیعت این خطه را تشکیل داده‌اند که ثبت جهانی هم شده‌اند. مرزن‌آباد موقعیت بسیار مناسبی برای دره‌نودری، کوه‌نوردی، دشت‌نوردی و ماهیگیری دارد. در ساعات اولیه صبح تا قبل از ساعت ۱۱ و در عصر از ساعت ۱۵ به بعد بادهای جنوبی و شمالی می‌وزد و به همین خاطر مرزن‌آباد به نام شهر اکسیژن معروف است. آب‌وهوای این بخش، نه مثل چالوس شرجی است و نه مثل تهران خشک است؛ آب و هوایی معتدل با اکسیژنی فراوان دارد. به همین خاطر، بیش از ۵۰ درصد مراجعه‌کنندگان به شهرداری و بخشداری برای کسب مجوز، غیربومی‌ها هستند، حتی از جنوب کشور هم در روستاهای حاشیه مرزن‌آباد ساکن هستند.

او درباره وضعیت اقامتگاه‌های مرزن‌آباد اظهار کرد: جای احداث هتل در مرزن‌آباد خالی است. اقامتگاه‌های داخل شهر در حد دو سه متل و اقامتگاه، مسافرخانه و هتل کوچک است و اگر بنا باشد گردشگران را حفظ کنیم و ماندگاری آن‌ها را افزایش دهیم، قطعا به هتل‌های مناسبی نیاز داریم.

تبلیغات

بخشدار مرزن‌آباد اضافه کرد: البته در روستاهای این بخش بالغ بر ۲۵ واحد بومگردی فعال موجود است. در روستای اغوزداربُن (زیردرخت گردو)، محلی‌ها خانه‌های قدیمی خود را به بومگردی تبدیل کرده‌اند. در همین روستا مدرسه متروکه‌ای وجود دارد که با مدیر آموزش و پرورش آن منطقه صحبت و تفاهم شده که در اختیار یکی از فعالان گردشگری روستا قرار گیرد تا کلاس‌های آن به اقامتگاه سنتی تغییر کاربری داده شود. در روستای «سِنار» با توجه به وجود دریاچه ولشت، یک سرمایه‌گذار ۱۰۰ میلیارد تومان هزینه کرده تا این منطقه برای پذیرش گردشگران آماده شود.

صادقی در ادامه با اشاره به دسترسی‌هایی که از طریق آزادراه تهران ـ شمال به مرزن‌آباد ایجاد شده است، اظهار کرد: آزادراه تهران ـ شمال دسترسی به مرزن‌آباد را محدود نکرده است. از چهار قطعه آزادراه که قرار شد تکمیل شود، قطعه یک و چهار تکمیل شده است، قطعه یک از تهران تا شهرستانک است و قطعه دو از شهرستانک تا اواسط جاده کندوان است که به سیاه‌بیشه منتهی می‌شود و قطعه سوم از سیاه‌بیشه تا مرزن‌آباد و قطعه چهار از مرزن‌آباد تا چالوس امتداد دارد. همین حالا با راه‌اندازی دو قطعه یک و چهار و مسیر رفت قطعه دو، فاصله مرزن‌آباد تا تهران حدود دو ساعت شده است، یعنی اگر از تهران با ماشین سواری حرکت کنید دو ساعت بعد در مرزن‌آباد هستید و این کوتاهی مسیر باعث شده است بالغ بر ۵۰ درصد جوازها در روستاها به غیربومی‌ها تعلق داشته باشد.

بخشدار مرزن‌آباد گفت:‌ در واقع آزادراه کمک کرده است افرادی که بازنشسته شده‌اند، بیماری‌هایی دارند و به طبیعت پراکسیژنی نیاز دارند به این منطقه دسترسی آسان‌تری داشته باشد. کمترین ارتفاع در این بخش، ۵۰۳ متر از سطح دریا و بالاترین نقطه بالای چهار هزار متر از سطح دریا است که این اختلاف ارتفاع باعث شده مناطق بکر و دیدنی به وجود آید که مردم را با توجه به کوتاهی مسیر که آزادراه سبب آن شده است می‌توان به این منطقه جذب کرد. فرصت فوق‌العاده‌ای است و حالا به عنوان مسؤول باید هنر به خرج دهیم تا گردشگران، ‌مسافران و سرمایه‌گذاران را جذب کنیم تا با افزایش مدت زمان اقامت آن‌ها، کسب‌وکارهای بومی رونق پیدا کند و جمعیت ساکن مهاجرت نکند.

 


تبلیغات
ادامه مطلب

آیین باستانی - تاریخی

ابوموسی پس از سال‌ها میزبان گردشگران شد

منتشر شده

در

توسط

جزیره ابوموسی گردشگری اسکله

به گزارش سرزمین پدری به نقل از ایرنا – جزیره آکواریومی ابوموسی یا عنوان درست‌تر آن، ابوموسی، با ساحل صخره‌ای و شیشه‌ای خود در قلب خلیج فارس که پس از سال‌ها انتظار برای حضور گردشگران می‌کشید، در نهایت میزبان گردشگرانی از استان‌های مختلف کشور شد.

براساس تصمیم‌ رییس جمهور وقت، جزیره ابوموسی باید تبدیل به منطقه گردشگری می‌شد که این طرح در اردیبهشت سال ۹۱ به استانداری هرمزگان ابلاغ و نتیجه آن در مقابل چشم همگان قرار گرفت.

از زمان ابلاغ این طرح، حتی اسکله گردشگری این جزیره هم به صورت نیمه تمام باقی مانده است و سرمایه‌گذار و اداره‌کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان هرمزگان نیز آن را به فراموشی سپرده‌اند.

همچنین بنا بر اطلاعات معاون سابق میراث فرهنگی هرمزگان قرار بود هتلی برای اقامت گردشگران در این جزیره احداث شود که سرنوشت آن نیز هیچ‌گاه مشخص نشد.

دفاتر خدمات مسافربری هم در آن زمان برای برگزاری تورهای گردشگری به جزیره ابوموسی که علاقه‌مندان زیادی دارد، رایزنی‌های بسیاری کرده بودند که در اوایل دهه ۹۰ با تغییر مدیریت‌ها به جایی نرسید.

حال جزیره‌ای که در آن زمان بنا بود تبدیل به منطقه نمونه گردشگری شود، اکنون با ساحل بسیار زیبا و شفاف خود پذیرای گردشگرانی از سراسر کشور شده است.

تبلیغات

جایی که کف خلیج فارس را از سطح آب‌های آن می‌توان مشاهده کرد، همین طور ماهیان زینتی و غیرزینتی که در آب‌های ساحلی آن زیست می‌کنند، جلوه خاصی به جزیره ابوموسی داده‌اند.

گردشگران علاقه‌مند به گردشگری دریایی و صیادی هم می‌توانند از آرامش این جزیره خاص بهره‌های بسیاری ببرند.

نخستین گروه گردشگران ابوموسی متشکل از خانواده‌هایی از استان‌های فارس، اصفهان و هرمزگان نیز به مناسبت نیمه شعبان عازم این جزیره‌ی زیبا شده‌اند.

امید می‌رود این آغازی باشد بر رونق گردشگری شهرستان ابوموسی در قلب خلیج فارس، جایی که می‌توان رفت و آمد کشتی‌های بزرگ تجاری را هم مشاهده کرد.

مدیرکل دفتر هماهنگی امور توسعه جزایر استانداری هرمزگان در آیین بدرقه‌ی نخستین تور گردشگری خانواده در خصوص این برنامه گفت: شناساندن ظرفیت‌ها و جاذبه‌های گردشگری جزیره ابوموسی یکی از موئلفه‌های تحقق مطالبات رهبر معظم انقلاب مبنی بر مسکونی‌سازی جزایر است.

عبدالرسول دریایی ادامه داد: جزیره ابوموسی، متعلق به تمام ملت ایران است و معتقدیم باید زمینه‌ی استفاده از جاذبه‌های گردشگری آن را برای سایر هموطنان فراهم شود که در این راستا راه‌اندازی سامانه ایران‌وند با هدف توسعه گردشگری جزیره ابوموسی و انضباط‌ بخشی به این مهم از ماه‌های گذشته در دستورکار قرار گرفت که تا هفته آینده رونمایی خواهدشد.

وی اضافه کرد: سپس هموطنان از جای‌جای میهن اسلامی می‌توانند برای سفر به جزیره ابوموسی درخواست خود را ثبت کرده تا نوبت‌دهی اعزام آن‌ها مشخص شود و شناور مسافربری الماس قشم برای تردد دریایی بین بندرعباس و ابوموسی در نظر گرفته شده است.

تبلیغات

شهرستان ابوموسی شامل جزیره‌های ابوموسی، تنب بزرگ، تنب کوچک، سیری، فارور بزرگ و فارور کوچک است.

جزیره ابوموسی با ۱۲ کیلومتر مربع وسعت به عنوان مرکز این شهرستان در آب‌های خلیج فارس و در فاصله ۷۵ کیلومتری بندرلنگه و ۵۷ کیلومتری شرق جزیره سیری واقع شده است.

این شهرستان به لحاظ موقعیت جغرافیایی، دارای اهمیت بسیار زیاد و استراتژیک برای کشور بوده و از جنبه اهمیت دریایی به دلیل نزدیکی به آبراه‌های بین‌المللی و همچنین تردد شناورهای سنتی تجاری و صیادی در آب‌های خلیج فارس از این منطقه به کشورهای حوزه خلیج فارس دارای اهمیت بسیاری است.

 

 


تبلیغات
ادامه مطلب

برترین ها