با ما همراه باشید

آیین باستانی - تاریخی

روزهای تعطیل «کاخ نیاوران» اعلام شد

منتشر شده

در

کاخ نیاوران تهران

با آغاز پروژه‌ مبارزه با آفات موزه‌ای و مرمت آثار برخی عمارت‌ها، روزهای تعطیل کاخ نیاوران در ماه آبان ۱۴۰۱ اعلام شد.

به گزارش سرزمین پدری به نقل از ایسنا، مجموعه تاریخی و فرهنگی نیاوران از آغاز پروژه سالانه مبارزه با آفات موزه‌ای خبر داده که بر این اساس، «کوشک احمدشاهی» یکشنبه ۲۲ آبان، موزه «جهان نما» دوشنبه ۲۳ آبان، موزه «خودروهای اختصاصی نیاوران» سه­‌شنبه ۲۴ آبان و «کتابخانه اختصاصی کاخ نیاوران» چهارشنبه ۲۵ آبان‌ماه تعطیل خواهند بود.

روزهای تعطیل کاخ نیاوران

کاخ موزه اختصاصی نیاوران نیز در روزهای ۲۸ و ۲۹ آبان‌ماه تعطیل است.

روابط عمومی مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران اعلام کرده است: با توجه به وجود مخاطرات و تهدیدات ناشی از فعالیت آفات و عوامل مخل بیولوژیک برای آثار تاریخی و فرهنگی و اهمیت شناسایی و کنترل این مخاطرات در راهبردهای حفاظت پیشگیرانه، اجرای عملیات علمی و عملی برای شناسایی و پایش کمی و کیفی این عوامل و آفات و همچنین مقابله یکپارچه با آن‌ها از سوی واحد حفاظت و مرمت این مجموعه در برنامه‌ای بلند مدت درحال اجرا است.

این پروژه با همکاری پژوهشگران و متخصصانی در زمینه حشره‌شناسی، مقابله با آفات، مهندسی سلامت و بهداشت محیط، راهبرهای حفاظت پیشگیرانه در باغ موزه و کاخ موزه‌های مجموعه نیاوران انجام می‌شود.

در مراحل نخست این طرح بلندمدت که تاکنون در چند فاز اجرا شده است، نوع و گونه آفات موجود در مجموعه و کمیت و پراکندگی آن‌ها در اماکن و محیط مورد شناسایی، ارزیابی و پایش قرار گرفته و در زمان حاضر پیرو نتایج مطالعات، اقدامات تهاجمی و مقابله با آفات به صورت ادواری به موازات اقدامات پیشگیرانه مداوم برای کنترل این عوامل مخل در دست انجام است.

تبلیغات

صاحبقرانیه تعطیل است

در کاخ قاجاری «صاحبقرانیه» نیز فاز نخست پروژه سامان‌دهی حفاظتی و مرمت مجموعه تابلوهای نقاشی، بافته‌ها و مبلمان تاریخی کاخ موزه صاحبقرانیه آغاز شده است. این کاخ مدت‌هاست کاخ موزه صاحبقرانیه برای مطالعات آسیب‌شناسی و مقاوم‌سازی بنا، تعطیل شده و درحال حاضر قابل بازدید نیست.

کاخ صاحبقرانیه

بنا بر اعلام روابط‌عمومی مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران، در عمارت قاجاری صاحبقرانیه در مجموعه نیاوران، آثار بسیار فاخر و با ارزش هنری و تاریخی وجود دارد که نگهداری مستمر و حفاظت پیشگیرانه این آثار در برنامه‌ای نظام‌مند و روزآمد از اهداف کلان این مجموعه و واحد حفاظت و مرمت است.

پس از اجرای فازهای این پروژه، مرمت اضطراری و حفاظت بخشی از آثار نقاشی، بافته‌ها و مبلمان تاریخی کاخ موزه صاحبقرانیه آغاز خواهند شد.

عمارت صاحبقرانیه به دستور ناصرالدین شاه ساخته شد و از آنجا که پس از نخستین قرن پادشاهی شاه قاجار (در آن زمان هر ۳۰ سال را یک قرن در نظر می‌گرفتند)، به دستور ناصرالدین‌شاه «صاحبقرانیه» نامیده شد. پس از قاجار و بر سرکار آمدن رضاخان، صاحبقرانیه مدتی به دست فراموشی سپرده شد. رضاخان پهلوی در سال۱۳۱۸ به هنگام ازدواج محمدرضا با فوزیه (همسر اول او و خواهر ملک فاروق پادشاه وقت مصر)، تصمیم گرفت این کاخ را برای پذیرایی از مهمانان خود آماده کند، از همین رو تغییراتی در داخل بنا ایجاد شد. عمارت صاحبقرانیه دارای دو طبقه است که طبقه بالای آن از سال ۱۳۴۶ تا ۱۳۵۷ خورشیدی، به عنوان دفتر کار محمدرضا پهلوی استفاده می‌شد.

مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران همچنین از اجرای طرح عملیات رنگ‌آمیزی درختان این محوطه با هدف ضدعفونی درختان، جلوگیری از آسیب­های جوی در اثر اختلالات دما، همچون آفتاب‌سوختگی و سرمازدگی، جلوگیری از ترک و پوسته پوسته شدن تنه درختان، جلوگیری از نفوذ حشرات به درخت، ممانعت از شیوع آفات و عوامل بیماری‌زای قارچی و تغذیه جوندگان اطلاع داده است.

در این طرح از رنگ سفید برای محفاظت استفاده شده که بنابر توضیحات این مجموعه، راهی ساده و غیررسمی برای در امان ماندن درخت از مشکلات و آسیب‌های متعدد است که به عنوان سپر محافظ عمل می‌کند و مانع بروز بیماری‌ها برای درخت شده که فصل پاییز و زمستان انجام می‌شود.

تبلیغات

کاخ موزه‌های نیاوران در نیمه دوم سال از ساعت ۸ صبح تا ۱۷ باز هستند، بلیت‌فروشی این مجموعه تا ساعت ۱۶ انجام می‌شود.

هزینه ورود به محوطه کاخ برای بازدیدکننده ایرانی پنج‌هزار تومان و برای اتباع خارجی ۱۰۰ هزار تومان است. مبلغ ورودیه کاخ اصلی نیز پنج‌هزار تومان برای بازدیدکننده ایرانی و ۱۰۰هزار تومان برای خارجی‌ها تعیین شده است. بلیت سایر کاخ‌ها برای ایرانی‌ها و خارجی‌ها به ترتیب چهار هزار و ۵۰ هزار تومان است. هزینه بازدید برای دانش‌آموزان و دانشجویان (با ارائه معرفی‌نامه و یا کارت شناسایی)، بازنشستگان (به همراه یک نفر از اعضاء خانواده)، افراد تحت پوشش کمیته امداد و سازمان بهزیستی، خبرنگاران (با ارائه کارت شناسایی)، جانبازان، بسیجیان و خانواده شهدا (با ارائه کارت شناسایی)، نیم‌بها محاسبه می‌شود.

سنگ‌بنای کاخ نیاوران در دوران فتحعلی‌شاه قاجار گذاشته شده و محمدشاه (سومین پادشاه سلسله قاجار)، ناصرالدین شاه (چهارمین پادشاه سلسله قاجار) و احمدشاه (هفتمین و آخرین پادشاه سلسله قاجار) هر یک عمارتی به این مجموعه اضافه کردند. گفته شده برخی از ساختمان‌های کوچک‌تر این مجموعه در دوره پهلوی دوم تخریب و عمارت‌های مدرن‌تر جایگزین شده است، خانواده محمدرضا پهلوی در فاصله سال‌های ۱۳۴۷ تا ۱۳۵۷ در کاخ نیاوران زندگی می‌کرد. مجموعه نیاوران که در زمان انقلاب از سوی مردم محلی محافظت شد، در سال ۱۳۶۰ به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تحویل داده شد و در سال ۱۳۶۵ درهای کاخ اختصاصی نیاوران به عنوان موزه به روی مردم باز شد و بازدید از دیگر کاخ‌ها نیز به تدریج و از دهه هفتاد تا دهه هشتاد امکان‌پذیر شد. همچنین دو بخش «باغ کتیبه‌ها» و «موزه خودروهای اختصاصی» به ترتیب در سال‌های ۱۳۸۷ و ۱۳۹۱ به این مجموعه تاریخی و فرهنگی اضافه شد.


آیین باستانی - تاریخی

نوروز کهن‌ترین جشن بشری است

منتشر شده

در

توسط

هفت سین نوروز سفره 7سین میراث فرهنگی آیین سنتی آیین باستانی

وزیر میراث‌فرهنگی گفت: نوروز کهن‌ترین جشن بشری است و چون با طبیعت گره خورده به سابقه انسان برمی‌گردد بنابراین صاحبان نوروز همه مردم دنیا هستند.
سید عزت‌الله ضرغامی شامگاه دوشنبه ۲۲ اسفند ۱۴۰۱ در آیین گرامی‌داشت جشن جهانی نوروز که با حضور تعدادی از سفرا و نمایندگان کشور‌های خارجی و عضو پرونده جهانی نوروز و نمایندگانی از یونسکو در محل مجموعه فرهنگی، تاریخی نیاوران برگزار شد، اظهار کرد: حضور من در این مراسم ادای دین به شرکت کنندگان در این مراسم است. از معاونت میراث‌فرهنگی که این مراسم را تدارک دیده‌اند تشکر می‌کنم و حضور سفرا و نمایندگی‌های سیاسی و فرهنگی کشور‌های عضو پرونده نوروز را گرامی می‌داریم.

او افزود: نوروز کهن‌ترین جشن بشری است و، چون با طبیعت گره خورده است به سابقه انسان بر می‌گردد بنابراین صاحبان نوروز همه مردم دنیا هستند.

ضرغامی ادامه داد: اندیشه نوروزی و فطرت پاک نوروز متعلق به همه مردم دنیاست و یکسان‌سازی نوروز که مبتنی بر فطرت است گرامی است. همچنین پیامبر اکرم فرموده‌اند هر وقت بهار را دیدید یاد رستاخیز باشید، این یکی از ویژگی‌های بی شمار نوروز است. بسیاری از ویژگی‌های نوروز نشان دهنده آن است که همه فضائل و همه خوبی‌ها با نوروز گره خورده است.

 

 


تبلیغات

ادامه مطلب

آیین باستانی - تاریخی

در «مرزن‌آباد» متوقف شوید

منتشر شده

در

توسط

مرزن آباد جاده چالوس گردشگری سفر

به گزارش سرزمین پدری به نقل از ایسنا/ بخشدار مرزن‌آباد می‌گوید:‌ با وجود آن‌که مرزن‌آباد فقط دو ساعت با تهران فاصله دارد و جاده مهم و قدیمی چالوس از آن گذر می‌کند، ولی مسافران شمال در این منطقه ماندگاری ندارند، ‌درحالی‌که مرزن‌آباد یکی از کهن‌ترین بخش‌های استان مازندران بوده و دارای آب‌وهوایی معتدل با اکسیژن فراوان است.

مهدی صادقی کوهستانی درباره غفلتی که نسبت به مرزن‌آباد شده، با وجود آن‌که در مسیر مسافران جاده چالوس و مناطق شمالی کشور قرار گرفته است، اظهار کرد: مرزن‌آباد جزو کهن‌ترین بخش‌های استان مازندران است و دیار علویان محسوب می‌شود. شهرداری مرزن‌آباد سال ۱۳۳۷ تأسیس شده و جزو قدیمی‌ترین شهرداری‌های استان مازندارن به شمار می‌آید. متاسفانه این منطقه با وجود چنین قدمت و جایگاهی خوب معرفی نشده است، چون وقتی اسم مرزن‌آباد می‌آید، ذهن مردم محدوده آن را از ابتدا تا انتهای بلوار مرزن‌آباد تصور می‌کند و به همین چند خانه و اداره در بلوار محدود می‌شوند.

او اضافه کرد: گستره مرزن‌آباد از تونل کندوان که مرز استان البرز و مازندران است، آغاز می‌شود و با کجور و چالوس و کلاردشت و طالقان هم‌مرز است و در کل حدود ۶۵۰ کیلومترمربع مساحت دارد و دارای ۱۰۳ آبادی و روستا و یک شهر و شهرداری است. بالغ بر ۲۱ هزار نفر جمعیت دارد و یکی از بزرگترین بخش‌های استان مازندران است، از همین رو گذشتگان باید بیشتر از این، روی ظرفیت‌های مرزن‌آباد کار می‌کردند تا فرهنگ و هنر، آیین، رسوم و سنت‌ها و ظرفیت‌های سرمایه‌گذاری بهتر از این‌ها معرفی شود.

بخشدار مرزن‌آباد ادامه داد:‌ وقتی مردم وارد استان مازندران می‌شوند از تونل کندوان که سرازیر می‌شوند، مرزن‌آباد را محلی برای گذر می‌بینند، ‌حتی متوقف نمی‌شوند و در اقامتگاه‌ها ماندگاری ندارند. وظیفه داریم به عنوان متولی، این شهر را معرفی کنیم تا آن گردشگری که راهی مناطق شمالی کشور است، متوجه جذابیت‌های این منطقه هم شود.

صادقی سپس به برخی جذابیت‌های گردشگری و طبیعی این منطقه اشاره کرد و افزود: روستای «دلیر» با ارتفاع بیش از سه هزار متر از سطح دریا دارای چشمه‌های آب گرم است. در همین ارتفاع، آبشار «هریجان» و دریاچه «ولشت» را داریم و جنگل‌های هیرکانی نیز بخشی از طبیعت این خطه را تشکیل داده‌اند که ثبت جهانی هم شده‌اند. مرزن‌آباد موقعیت بسیار مناسبی برای دره‌نودری، کوه‌نوردی، دشت‌نوردی و ماهیگیری دارد. در ساعات اولیه صبح تا قبل از ساعت ۱۱ و در عصر از ساعت ۱۵ به بعد بادهای جنوبی و شمالی می‌وزد و به همین خاطر مرزن‌آباد به نام شهر اکسیژن معروف است. آب‌وهوای این بخش، نه مثل چالوس شرجی است و نه مثل تهران خشک است؛ آب و هوایی معتدل با اکسیژنی فراوان دارد. به همین خاطر، بیش از ۵۰ درصد مراجعه‌کنندگان به شهرداری و بخشداری برای کسب مجوز، غیربومی‌ها هستند، حتی از جنوب کشور هم در روستاهای حاشیه مرزن‌آباد ساکن هستند.

او درباره وضعیت اقامتگاه‌های مرزن‌آباد اظهار کرد: جای احداث هتل در مرزن‌آباد خالی است. اقامتگاه‌های داخل شهر در حد دو سه متل و اقامتگاه، مسافرخانه و هتل کوچک است و اگر بنا باشد گردشگران را حفظ کنیم و ماندگاری آن‌ها را افزایش دهیم، قطعا به هتل‌های مناسبی نیاز داریم.

تبلیغات

بخشدار مرزن‌آباد اضافه کرد: البته در روستاهای این بخش بالغ بر ۲۵ واحد بومگردی فعال موجود است. در روستای اغوزداربُن (زیردرخت گردو)، محلی‌ها خانه‌های قدیمی خود را به بومگردی تبدیل کرده‌اند. در همین روستا مدرسه متروکه‌ای وجود دارد که با مدیر آموزش و پرورش آن منطقه صحبت و تفاهم شده که در اختیار یکی از فعالان گردشگری روستا قرار گیرد تا کلاس‌های آن به اقامتگاه سنتی تغییر کاربری داده شود. در روستای «سِنار» با توجه به وجود دریاچه ولشت، یک سرمایه‌گذار ۱۰۰ میلیارد تومان هزینه کرده تا این منطقه برای پذیرش گردشگران آماده شود.

صادقی در ادامه با اشاره به دسترسی‌هایی که از طریق آزادراه تهران ـ شمال به مرزن‌آباد ایجاد شده است، اظهار کرد: آزادراه تهران ـ شمال دسترسی به مرزن‌آباد را محدود نکرده است. از چهار قطعه آزادراه که قرار شد تکمیل شود، قطعه یک و چهار تکمیل شده است، قطعه یک از تهران تا شهرستانک است و قطعه دو از شهرستانک تا اواسط جاده کندوان است که به سیاه‌بیشه منتهی می‌شود و قطعه سوم از سیاه‌بیشه تا مرزن‌آباد و قطعه چهار از مرزن‌آباد تا چالوس امتداد دارد. همین حالا با راه‌اندازی دو قطعه یک و چهار و مسیر رفت قطعه دو، فاصله مرزن‌آباد تا تهران حدود دو ساعت شده است، یعنی اگر از تهران با ماشین سواری حرکت کنید دو ساعت بعد در مرزن‌آباد هستید و این کوتاهی مسیر باعث شده است بالغ بر ۵۰ درصد جوازها در روستاها به غیربومی‌ها تعلق داشته باشد.

بخشدار مرزن‌آباد گفت:‌ در واقع آزادراه کمک کرده است افرادی که بازنشسته شده‌اند، بیماری‌هایی دارند و به طبیعت پراکسیژنی نیاز دارند به این منطقه دسترسی آسان‌تری داشته باشد. کمترین ارتفاع در این بخش، ۵۰۳ متر از سطح دریا و بالاترین نقطه بالای چهار هزار متر از سطح دریا است که این اختلاف ارتفاع باعث شده مناطق بکر و دیدنی به وجود آید که مردم را با توجه به کوتاهی مسیر که آزادراه سبب آن شده است می‌توان به این منطقه جذب کرد. فرصت فوق‌العاده‌ای است و حالا به عنوان مسؤول باید هنر به خرج دهیم تا گردشگران، ‌مسافران و سرمایه‌گذاران را جذب کنیم تا با افزایش مدت زمان اقامت آن‌ها، کسب‌وکارهای بومی رونق پیدا کند و جمعیت ساکن مهاجرت نکند.

 


تبلیغات
ادامه مطلب

آیین باستانی - تاریخی

ابوموسی پس از سال‌ها میزبان گردشگران شد

منتشر شده

در

توسط

جزیره ابوموسی گردشگری اسکله

به گزارش سرزمین پدری به نقل از ایرنا – جزیره آکواریومی ابوموسی یا عنوان درست‌تر آن، ابوموسی، با ساحل صخره‌ای و شیشه‌ای خود در قلب خلیج فارس که پس از سال‌ها انتظار برای حضور گردشگران می‌کشید، در نهایت میزبان گردشگرانی از استان‌های مختلف کشور شد.

براساس تصمیم‌ رییس جمهور وقت، جزیره ابوموسی باید تبدیل به منطقه گردشگری می‌شد که این طرح در اردیبهشت سال ۹۱ به استانداری هرمزگان ابلاغ و نتیجه آن در مقابل چشم همگان قرار گرفت.

از زمان ابلاغ این طرح، حتی اسکله گردشگری این جزیره هم به صورت نیمه تمام باقی مانده است و سرمایه‌گذار و اداره‌کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان هرمزگان نیز آن را به فراموشی سپرده‌اند.

همچنین بنا بر اطلاعات معاون سابق میراث فرهنگی هرمزگان قرار بود هتلی برای اقامت گردشگران در این جزیره احداث شود که سرنوشت آن نیز هیچ‌گاه مشخص نشد.

دفاتر خدمات مسافربری هم در آن زمان برای برگزاری تورهای گردشگری به جزیره ابوموسی که علاقه‌مندان زیادی دارد، رایزنی‌های بسیاری کرده بودند که در اوایل دهه ۹۰ با تغییر مدیریت‌ها به جایی نرسید.

حال جزیره‌ای که در آن زمان بنا بود تبدیل به منطقه نمونه گردشگری شود، اکنون با ساحل بسیار زیبا و شفاف خود پذیرای گردشگرانی از سراسر کشور شده است.

تبلیغات

جایی که کف خلیج فارس را از سطح آب‌های آن می‌توان مشاهده کرد، همین طور ماهیان زینتی و غیرزینتی که در آب‌های ساحلی آن زیست می‌کنند، جلوه خاصی به جزیره ابوموسی داده‌اند.

گردشگران علاقه‌مند به گردشگری دریایی و صیادی هم می‌توانند از آرامش این جزیره خاص بهره‌های بسیاری ببرند.

نخستین گروه گردشگران ابوموسی متشکل از خانواده‌هایی از استان‌های فارس، اصفهان و هرمزگان نیز به مناسبت نیمه شعبان عازم این جزیره‌ی زیبا شده‌اند.

امید می‌رود این آغازی باشد بر رونق گردشگری شهرستان ابوموسی در قلب خلیج فارس، جایی که می‌توان رفت و آمد کشتی‌های بزرگ تجاری را هم مشاهده کرد.

مدیرکل دفتر هماهنگی امور توسعه جزایر استانداری هرمزگان در آیین بدرقه‌ی نخستین تور گردشگری خانواده در خصوص این برنامه گفت: شناساندن ظرفیت‌ها و جاذبه‌های گردشگری جزیره ابوموسی یکی از موئلفه‌های تحقق مطالبات رهبر معظم انقلاب مبنی بر مسکونی‌سازی جزایر است.

عبدالرسول دریایی ادامه داد: جزیره ابوموسی، متعلق به تمام ملت ایران است و معتقدیم باید زمینه‌ی استفاده از جاذبه‌های گردشگری آن را برای سایر هموطنان فراهم شود که در این راستا راه‌اندازی سامانه ایران‌وند با هدف توسعه گردشگری جزیره ابوموسی و انضباط‌ بخشی به این مهم از ماه‌های گذشته در دستورکار قرار گرفت که تا هفته آینده رونمایی خواهدشد.

وی اضافه کرد: سپس هموطنان از جای‌جای میهن اسلامی می‌توانند برای سفر به جزیره ابوموسی درخواست خود را ثبت کرده تا نوبت‌دهی اعزام آن‌ها مشخص شود و شناور مسافربری الماس قشم برای تردد دریایی بین بندرعباس و ابوموسی در نظر گرفته شده است.

تبلیغات

شهرستان ابوموسی شامل جزیره‌های ابوموسی، تنب بزرگ، تنب کوچک، سیری، فارور بزرگ و فارور کوچک است.

جزیره ابوموسی با ۱۲ کیلومتر مربع وسعت به عنوان مرکز این شهرستان در آب‌های خلیج فارس و در فاصله ۷۵ کیلومتری بندرلنگه و ۵۷ کیلومتری شرق جزیره سیری واقع شده است.

این شهرستان به لحاظ موقعیت جغرافیایی، دارای اهمیت بسیار زیاد و استراتژیک برای کشور بوده و از جنبه اهمیت دریایی به دلیل نزدیکی به آبراه‌های بین‌المللی و همچنین تردد شناورهای سنتی تجاری و صیادی در آب‌های خلیج فارس از این منطقه به کشورهای حوزه خلیج فارس دارای اهمیت بسیاری است.

 

 


تبلیغات
ادامه مطلب

برترین ها